sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Baritina

Baritina: reprezinta un mineral din clasa sulfatilor anhidri cu formula chimica BaSO4. Culoarea poate varia de la alb, cenușiu, roșiatic, glbuie, brun până la negru aceste variatii arata gradul de impuritate a cristalului. Chimic este un sulfat de bariu, o sare a acidului sufuric cu bariul, care explică densitatea mare de 4,5 g/cm³, de unde și denumirea greacă (barys = greu). Duritatea este de 3-3,5 pe scara Mohs. Mineral de ganga al filoanelor hidrotermale de temperaturi scazute.
In mod normal se gaseste ca si mineral de legatura in depozite metalice de origine epitermala sau mezotermala. Deasemenea este intalnit si sub forma de lentile (creasta de cocos) sau depozite de inlocuire in rocile sedimentare, ambele forme  de origine hipogena si supergena. Rezulta din alterarea calcarelor bogate in bariu. Apare si ca accesoriu in rocile vulcanice.
Se gaseste sub forma tabulara groasa sau subtire, in mod normal, cristalele sunt grupate crescand aproxiativ paralel. Se mai poate intalni si sub forma lamelara, sau ca mase albe. In tara noastra este intalnita in minele din Baia Sprie si Cavnic.












Poze realizate cu ocazia expozitiei "Flori de mina din Maramures"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu